Shape

Energie besparen met DC-aansturing

AC/DC: meer dan een legendarische rockband...

De meeste elektronische apparaten werken intern op gelijkstroom (DC) en worden gevoed door wisselstroom (AC). Het AC-elektriciteitsnet ontstond op het einde van de 19de eeuw om energie over lange afstand te transporteren. Vandaag wordt voor transport van hoge spanningen over grote afstanden DC ingezet. Dit levert kleinere verliezen op dan met AC-transport. Elektronische toestellen zoals gsm- en laptopladers, decoders van digitale tv, televisies, radio's, modems etc zijn allemaal DC-aangestuurd. Dat betekent dat er vanaf het AC-elektriciteitsnet een (interne of externe) omvormer ingezet wordt. Die zorgt voor verliezen en zwakke schakels.

Een primaire DC-voeding maakt een gelijkrichter (i.e. een elektronische schakeling die AC omzet naar DC) overbodig. Hierdoor zijn de betreffende elektronische apparaten eenvoudiger en betrouwbaarder met minder stroomverlies. Je bespaart er dus heel wat energie mee. Primaire DC-voedingen worden voornamelijk ingezet in omgevingen waar veel identieke apparaten (bv. verlichtingsarmaturen in supermarkten en open kantoorruimtes) gebruikt worden. Ook residentieel heeft het voordelen. Zonnepanelen zijn een mooi voorbeeld van overbodige conversie. Een zonnepaneel genereert DC-spanning, die wordt omgezet naar AC om vervolgens grotendeels opnieuw om te zetten naar DC. Een dergelijke meervoudige conversie zorgt voor verlies en vereist extra componenten, die hun prijs hebben.

Voordelen van DC-aangestuurde verlichting

Led-verlichting die wordt aangestuurd op AC heeft een omvormer nodig die de spanning omzet naar DC. Er is vandaag een trend in de led-verlichting om verlichtingstoestellen onmiddellijk door DC aan te sturen. Het verlichtingsarmatuur wordt hierdoor efficiënter, het werkt stabieler, het geeft minder warmte af én het heeft een langere levensduur. Allemaal mooie voordelen!

Aangezien er vandaag geen DC-netwerk bestaat, is er steeds een conversie nodig vanuit een AC-netwerk. Dit kan met een centrale power supply (of meerdere power supplies). Die genereert een zeker verlies. Maar als je kiest voor een kwalitatieve oplossing, is het verlies aanzienlijk kleiner dan wanneer je allemaal individuele omvormers gebruikt. Steeds meer fabrikanten beginnen te 'standaardiseren' op een spanning die rond de 48V DC ligt. Hiermee kunnen al bepaalde afstanden overbrugd worden en vermogens geschakeld. Als je wilt weten welke verliezen dit met zich meebrengt voor jou, mag je ons vrijblijvend contacteren!

Andere voordelen van DC-aansturing

Bij het begin van een relightingproject zijn de verlichtingscircuits meestal niet optimaal verdeeld of zijn de noden in de loop der jaren gewijzigd. Vaak kan de bekabeling niet aangepast worden en dan wordt aansturing/dimming al snel een probleem. We zouden Light Consult niet zijn als we daar geen lumineuze oplossing voor hebben! Wij gebruiken in dergelijke gevallen een modulator, waarmee we over 2 draden het circuit dimmen met 0-10/1-10V/Dali om eventueel aan te sluiten op het domoticasysteem. Er zijn tal van configuraties mogelijk, afhankelijk van de situatie. Benieuwd naar welke samenstelling het meest geschikt is voor de aansturing en het dimcircuit in jouw gebouw of woning? Vertrouw niet op Dr. Google maar vraag het aan de verlichte specialisten van Light Consult!

DC & led: ideaal voor nieuwbouw en renovatie

DC-aangestuurde led-verlichting is de beste oplossing bij nieuwbouw- en renovatieprojecten. DC is efficiënter, wat leidt tot een energiebesparing. Met de stijgende tarieven in ons land kan het zeker geen kwaad om dit eens onder de loep te nemen, denken wij zo...

Contacteer Light Consult voor meer info!

Bron beeld: De Veluwenaar