Het juiste licht

Beter verkopen door het juiste licht in jouw zaak

Of het nu gaat om een kledingwinkel, slagerij, optiekzaak of apotheek: in elke winkel of showroom waar klanten over de vloer komen is het juiste licht zeer belangrijk. Het is niet de bedoeling om producten er aan de hand van licht beter te laten uitzien dan ze zijn, maar wel om de verlichting af te stemmen op het product zodat het er zo aantrekkelijk mogelijk uitziet.

Het belang van een goed verlichte winkel

De manier waarop we dingen zien beïnvloedt onze volledige perceptie ervan, niet enkel visueel maar ook op vlak van geur en smaak. Wat je ziet, ruikt en smaakt hangt onlosmakelijk samen. Wetenschappers ontdekten dat het ruiken van een geur een invloed heeft op hoe je bijhorende visuele informatie interpreteert, en omgekeerd. Als een kleur niet overeenstemt met de geur die je erbij verwacht, bijvoorbeeld een banaan ruiken terwijl je een rode kleur ziet, belemmert dit je vermogen om de geur correct te identificeren als die van een banaan. Je ruikt dan bijvoorbeeld aardbeien, als gevolg van bepaalde associaties die het brein maakt.
Met andere woorden: het zien van een product of voorwerp op de ‘verwachte’ manier heeft een grote impact op de geurervaring. Het ruiken van geuren zorgt er dan weer voor dat je smaken proeft, dus de visuele perceptie beïnvloedt op die manier de volledige smaakbeleving.
Als je weet dat je smaken in feite kan zien en dat verlichting in grote mate het zicht beïnvloedt, besef je meteen het belang van goede verlichting in een voedingswinkel. Maar ook in de non-food is het juiste licht cruciaal. Kledij, boeken, juwelen, horloges, brillen, apothekersproducten: mensen kopen enkel iets als het er mooi, fris, betrouwbaar en ‘zoals verwacht’ uitziet. Een goed verlichte zaak, waar alle kleuren en texturen volledig tot hun recht komen, is gewoon ook aangenamer op vlak van winkelervaring voor de klant.

Doe een testopstelling met Light Concept Couture

Hoe beter je je producten in de kijker zet, hoe meer je naar alle waarschijnlijkheid zal verkopen. Het is zonde van een mooie, smaakvolle winkelinrichting als het licht niet goed zit. Daarom raden wij aan om de verlichting in je zaak, net als kledij, eerst goed te ‘passen’ voor ze geïnstalleerd wordt. Hiervoor hebben wij Light Concept Couture ontwikkeld. Dit houdt het volgende in:

  • Tijdens een eerste afspraak toetsen we de mogelijkheden op vlak van verlichting af aan jouw verwachtingen en de technische vereisten (bv. lichtniveau, lichtkleur, verbruik, warmte, richtbaarheid, garantie, besparing, terugverdientijd).
  • Op basis daarvan gaan we over tot enkele testopstellingen. Op die manier voel en ervaar je het effect van bepaalde lichtkleuren en -tinten op de winkelomgeving.
  • Na de testbeleving brengen we alles nauwkeurig in kaart en werken we een gedetailleerd verlichtingsvoorstel uit op jouw maat en in een betaalbare prijscategorie. We selecteren volledig merkonafhankelijk de leveranciers die de door jou gekozen module aanbieden.
  • Na de installatie komt Light Consult langs om de verlichting fijn af te stellen. Laat de klanten dan maar komen!

Het resultaat: functionele verlichting die 100% esthetisch verantwoord is en zorgt voor een prettige winkelervaring. Al onze klanten die al een beroep deden op Light Concept Couture stonden steeds versteld van wat het juiste licht, op basis van enkele testopstellingen, allemaal teweeg kan brengen in hun winkel of showroom.
Benieuwd hoe we dit concept kunnen toepassen in jouw zaak? We komen graag bij je langs om alles toe te lichten.
Ja, ik wil graag de juiste verlichting in mijn zaak.

Ja, ik wil graag de juiste verlichting in mijn zaak