Shape

Human Centric Lighting zet de gebruiker centraal

Licht doet zoveel meer dan ons “verlichten”. Als het correct wordt toegepast, zorgt het ervoor dat we ons goed voelen, scherpt het ons prestatievermogen aan en creëert het een bepaalde sfeer. In een vorige blog had ik het over daglicht als hoogwaardige, gezonde lichtbron. Wanneer daglicht echter maximaal is ingeschakeld in een bepaalde ruimte en er nog extra verlichting nodig is, moet kunstlicht ingeschakeld worden. Het is dan belangrijk om te zorgen voor een zo comfortabel mogelijke kunstlichtbron en -regeling. Dit brengt ons bij Human Centric Lighting.

De gebruiker staat centraal

Bij Human Centric Lighting wordt de verlichting volledig aangepast aan de behoeften van de gebruiker om een evenwichtige verhouding tussen daglicht en kunstlicht te bereiken. Afhankelijk van de wensen van de gebruiker zijn 4 types Human Centric Lighting mogelijk:

Circadiaans licht: de samenstelling van het natuurlijk licht verandert in de loop van de dag. Dit bepaalt het biologisch ritme van de mens, ook wel circadiaans ritme genoemd. Bij een Circadiaanse verlichtingsinstallatie verandert de spectrale samenstelling gedurende de dag, parallel met het daglicht. Zo wordt het slaap-waakritme van de gebruiker optimaal ondersteund.

Activerend licht: licht met een groot blauwaandeel (koudwit) heeft een activerende werking op de gebruiker. De cognitieve prestaties en het concentratievermogen worden gestimuleerd. Ideaal voor op de werkvloer of op school!

Ontspannend licht: dit is dan weer licht met een groot roodaandeel (warmwit), wat een ontspannend effect heeft en meer geschikt is voor thuis.

Emotioneel licht: of iemand nood heeft aan warmwit, koudwit of gekleurd licht hangt vaak af van de situatie waarin hij/zij zich bevindt. Het is mogelijk om de sfeer en verlichting in een bepaalde ruimte aan te passen aan de stemming van de gebruiker(s).

Human Centric Lighting wordt vaak toegepast in bedrijven, scholen en zorginstellingen. Maar ook thuis heeft het tal van voordelen.

Wil je meer te weten komen over Human Centric Lighting en wat het voor jou kan betekenen? Contacteer ons!

Credits foto : Gerald Van Ragelghem